Szukaj przepisu

środa, 18 maja 2011

Karkówka w miodzie i mandarynkach

Na jakie okazje?
Obiad ze znajomymi / do pracy

Czas przygotowania: Zaprawa: 15 minut, Obróbka Termiczna: 40 minut

Co potrzebujesz? (Porcja na 4 osoby / 4 dni)

4 solidne kawałki karkówki
3 średnie cebule
6 mandarynek
4/5 ząbków czosnku
Sól, pieprz, papryka słodka, ostra
Olej, Woda

Przygotowanie:
Umyj dokładnie pokrojone kotlety z karkówki i natrzyj solidnie solą, oraz drobno posiekanym czosnkiem.
Mandarynki obierz ze skóry i pokrój na nierówne kostki.
Cebulę pokrój w krążki


Układaj w garnku warstwy według kolejności: porcja karkówki, pokrojone mandarynki, cebula.
Pamiętaj, aby każdą warstwę zasypać pieprzem i papryką (ilości według preferencji)


Całość zalej roztworem z wody i oleju (rozmieszaj w szklance olej i wodę w stosunku 50:50 do smaku możesz dodać szczyptę soli i pieprzu)


Tak zaprawione mięso przykryj i wstaw do lodówki na około 3 godziny (oczywiście im dłużej tym lepiej, dlatego optymalnie byłoby przygotować je dzień wcześniej i włożyć do lodówki na całą noc)


Gdy mięso nabierze już aromatu

Wyciągnij mięso z garnaka na talerz. Na rozgrzaną patelnię wlej niedużą ilość oleju. Po jego rozgrzaniu, wrzuć na patelnię zaprawę, która pozostała z mięsa (razem z cebulą i kawałkami mandarynek). Duś tak około 5 minut, aż cebula nie zmięknie.


Po tym czasie na patelnię wrzuć mięso i również duś około 30 minut - do momentu, aż karkówka nie zrobi się miękka.


Mięso najlepiej podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z selera.
Do popicia polecam czerwone wino wytrawne.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz