Szukaj przepisu

środa, 25 maja 2011

Imprezowe Szaszłyki

Na jakie okazje?
Spotkanie ze znajomymi

Czas przygotowania:
50 minut

Co potrzebujesz? (10 szaszłyków)

500 g - mięsa pokrojonego w kostki (może być pierś z kurczaka, lub polędwica wieprzowa)
Słoik papryki konserwowej
Duża cebula
Słoik marynowanych pieczarek
Słoik Oliwek
Bakłażan
Opakowanie pomidorów koktajolwych
Olej

Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek w proszku
Patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:
Pokrojone mięso, posól  i posyp wszystkimi przyprawami. zalej 1/2 szklanki oleju, dokładnie całość zamieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki.

W międzyczasie podziel cebulę na płatki, paprykę pokrój w grube paski a bakłażan w duże kostki.
Przygotuj sobie na miseczkach pozostałe składniki (pieczarki, oliwki, pomidorki).

Po 20 minutach wyciągnij mięso z lodówki - zamieszaj nim, aby zaprawa była równo rozprowadzona po wszystkich kawałkach.

Nakładaj kawałki w kolejności: Cebula, Mięso, oliwka, pomidor, papryka, bakłażan i tak do momentu aż nie zapełnisz całego patyczka (powinny wejść takie trzy zestawy).

Przygotuj w szklance roztwór: 1/4 szklanki wody; 1/4 szklanki oleju, sól, pieprz, paryka ostra i słodka, czosnek w prochu. Koniecznie dodaj olej, który został Ci po zaprawie, w której wcześniej było mięso i całość dokładnie wymieszaj.










Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Szaszłyki połóż na blachę i polej przygotowanym roztworem. Włóż do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 stopni


Po około 30 minutach danie jest gotowe. wyciągnij szaszłyki na półmisek i polej każdy dokładnie sosem, który wytworzył się na blasze.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz