Szukaj przepisu

wtorek, 17 maja 2011

Zapiekany makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowo-paprykowym

Na jakie okazje?
Spotkanie z przyjaciółmi/rodziną
Na ciężki tydzień - zrobisz raz i masz na kilka dni.

Czas przygotowywania: 1 godzina (maks. 1,5 godziny)

Co potrzebujesz? (Porcja na 4 osoby, lub na 4 dni)
500g Makaron Świderki (najlepiej duże) 
500g Mięsa Mielonego (dowolne)
3 szt cebuli
2 szt Papryki Czerwonej
2 szt Papryki Zielonej
4 szt Dojrzałych Pomidorów
Śmietana (może być 12%)
30 dag Krojonego Sera Żółtego

Przyprawy: papryka słodka i ostra, bazylia, oregano, czosnek mielony, sól, pieprz
Olej

Przygotowanie potrawy:

Sos
Pomidory umyj i obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki, nie muszą być równe
Paprykę czerwoną i zieloną pokrój w kostkę (pamiętaj, żeby wcześniej usunąć nasiona ze środka)

Teraz najgorsze - trzeba pokroić 3 cebule - nie musi być dokładnie i drobno pokrojona. Zrób to szybko, najlepiej w pobliżu kranu z lejącą się wodą (wtedy się nie popłaczesz) a po pokrojeniu posyp posiekane kawałki solą. Posiekaną cebulę podziel na dwie części w stosunku 1:2 (większą część dodamy do sosu, mniejszą do mięsa)

Do rozgrzanego garnka wlej trochę oleju i poczekaj chwilę, aż się rozgrzeje. 
Wsypuj kolejno:
Posiekana Cebula - zamieszaj kilka razy i poczekaj 2-3 minuty aż się "zeszkli"
Wrzuć teraz pokrojoną paprykę i pomdory.
Dodaj przyprawy: papryka słodka i ostra, pieprz, sól, czosnek mielony (nie przesadź - sos ma być łagodny)

Całość niech się dusi przez 10-15 minut na średnim ogniu. Pamiętaj żeby od czasu do czasu pomieszać, żeby nie przywierało do dna garnka 

Po tym czasie całość zmiksuj blenderem. 
Miksuj do momentu, aż nie zrobi się delikatny krem.
UWAGA! Jeśli nie chcesz mieć połowy sosu na ścianach, najpierw włóż blender do garnka i go włącz. Po uzyskaniu satysfakcjonującej Cię konsystencji wyłącz blender i wyciągnij go z garnka. 

Tak przygotowany sos, postaw jeszcze chwilę na kuchence.
Do kubka/szklanki wlej 3/4 duże łyżki sosu - dodaj do tego około 2/3 duże łyżki śmietany i całość dokładnie wymieszaj, aż do osiągnięcia jednorodnej postaci. Całość wlej do garnka z sosem, dodaj bazylię i oregano wymieszaj i zestaw z kuchenki

Makaron
Wsyp makaron do garnka i zalej go wrzątkiem - niech sobie tak leży, do momentu aż nie zrobisz mięsa.

Ustaw sobie piekarnik na 180 stopni - niech się zacznie nagrzewać

Mięso
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć pozostałą część cebuli i mieszając odczekaj 2 minuty (do momentu zeszklenia). Dodaj mielone mięso i mieszaj całość.
W międzyczasie dodaj sól, pieprz i  paprykę ostrą i słodką (tutaj możesz poszaleć - mięso powinno być ostre).
Całość wyprażaj, aż mięso nie stanie się sypkie.

Łączymy wszystko w całość!
Odcedź makaron i wsyp go do naczynia żaroodpornego (może być też metalowa forma do pieczenia).
Na makaron wsyp równomiernie po powierzchni wyprażone mięso
Zalej wszystko sosem (koniecznie równomiernie)
Na wierzch połóż plastry sera żółtego (postaraj się, aby całość równomiernie przykryć)
Przykryj naczynie żaroodporne (jeśli masz metalową formę, zakryj ją folią aluminiową, tak aby nie dotykała powierzchni)

Włóż do piekarnika, zmniejsz temperaturę na 150 stopni i piecz tak przez 20-25 minut

Po tym czasie danie jest gotowe!

Możesz je serwować od razu, lub podzielić na porcje i śmiało odgrzewać w mikrofalówce lub piekarniku.

Świetnym dodatkiem jest czerwone półwytrawne wino.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz