Szukaj przepisu

poniedziałek, 19 września 2011

Karkówka Musztardowo-Miodowa.

Na jakie okazje?
obiad, do pracy

Czas przygotowania
10 minut zaprawa
40 minut duszenia mięsa

Co potrzebujesz? (porcja dla 2 osób)
4 porcje karkówki
Miód
Musztarda (ostra)
Olej
2 Główki Cebuli
4 ząbka czosnku
Przyprawy: Pieprz, Sól, Papryka ostra

Przygotowanie:
Porcje karkówki opłukaj pod zimną wodą i odsącz.
W międzyczasie możesz przygotować zaprawę do mięsa. Do szklanki wlej dużą łyżkę miodu, 4 małe łyżeczki musztardy i 3 duże łyżki oleju. Całość dokładnie rozmieszaj, aby miało jednorodną gęsta konsystencję.
Kawałki karkówki rozłóż na desce i natrzyj solą, pieprzem i papryką ostrą.
Przygotuj sobie rondel.
Rozłożone porcje karkówki pokrywaj przygotowaną marynatą, tak aby każda porcja była obtoczona z obu stron i wkładaj do garnka.
Całość zasyp drobno posiekanym czosnkiem, przykryj i włóż do lodówki na minimum godzinę.

Cebulę obierz i pokrój w nieregularne talarki, obsyp solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i wrzuć pokrojoną wcześniej cebulę. Gdy cebula się zeszkli, rozprowadź ją po całej powierzchni patelni, rozłóż zamarynowane kawałki karkówki i duś na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut, od czasu do czasu przewracając mięso na drugą stronę.

Mięso najlepiej podawać z ziemniakami z wody i delikatną surówką.

W podobny sposób można przygotować żeberka, będą równie smaczne i aromatyczne!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz