Szukaj przepisu

wtorek, 17 maja 2011

Krem Pomidorowo-Paprykowy z Grzankami

Na jakie okazje?
Spotkanie z przyjaciółmi/rodziną

Czas przygotowywania: 30 minut

Co potrzebujesz? (Porcja na 4 osoby)
2 szt cebuli
2 szt Papryki Czerwonej
2 szt Papryki Zielonej
2 szt Papryki Pomarańczowej
4 szt Dojrzałych Pomidorów
Śmietana (może być 12%)
20 dag Całego Sera Żółtego
40 dag boczku wędzonego (jeśli planujesz bogate drugie danie, lub dbasz o linię - możesz nie dodawać boczku, wtedy danie będzie "lżejsze")

Przyprawy: papryka słodka i ostra, bazylia, oregano, czosnek mielony, sól, pieprz


Przygotowanie:

Pomidory umyj i obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki, nie muszą być równe
Paprykę czerwoną i zieloną pokrój w kostkę (pamiętaj, żeby wcześniej usunąć nasiona ze środka)

Cebulę obierz i pokrój w kostkę

Boczek również pokrój w drobną kosteczkę

Do rozgrzanego garnka wsyp drobno pokrojony boczek i mieszaj, aby nie przywarł do dna.
Gdy wytopi się już wystarczająca ilość tłuszczu wsyp posiekaną cebulę i mieszaj do momentu, aż się nie "zeszkli"

Wrzuć teraz pokrojoną paprykę i pomidory.
Dodaj przyprawy: papryka słodka i ostra, pieprz, sól, czosnek mielony (według uznania)

Całość niech się dusi przez 10-15 minut na średnim ogniu. Pamiętaj żeby od czasu do czasu pomieszać, żeby nie przywierało do dna garnka 

Po tym czasie całość zmiksuj blenderem. 
Miksuj do momentu, aż powstanie delikatny krem bez żadnych pływających kawałków.

Tak przygotowany krem, postaw jeszcze chwilę na kuchence.
Całość zabiel 2/3 łyżkami śmietany (wcześniej wymieszaj ją w kubku z kilkoma łyżkami kremu, aby się nie ścięła)
Krem podawaj w miseczkach sypiąc na wierzch drobno utarty ser żółty i grzanki



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz