Szukaj przepisu

wtorek, 7 czerwca 2011

Pierś z kurczaka z bukietem warzyw - dla dbających o linię

Na jakie okazje?
Idealne do pracy

Czas przygotowania
30 minut

Co potrzebujesz? (2 porcje)
Podwójna pierś z kurczaka
Bukiet warzyw - mogą być mrożone
Oliwa z oliwek
Przyprawy - papryka, curry, pieprz, sól, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dokładnie umyj pod zimną wodą.
Odsącz i pokrój w nieregularne kawałki.
Posyp całość papryką (słodką i ostrą), curry, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością soli.
Lubiący ostrzejsze dania mogą dodać szczyptę pieprzu Cayenne

Na gorącą patelnię wlej łyżkę oliwy z oliwek i rozgrzej.
Po rozgrzaniu wrzuć kurczaka i smaż do momentu, aż zrobi się soczysty (10 minut na wolnym ogniu) i zacznie "puszczać soki"

Kawałki kurczaka ściągnij z patelni zostawiając na niej tylko sos, który powstał w trakcie smażenia.

Zagotuj w garnku wodę i lekko ją posól. 
Wrzuć na wrzątek warzywa i poczekaj aż woda ponownie zacznie się gotować.
Po zagotowaniu wody, zestaw garnek i daj warzywom "dojść" przez około 10 minut.

Kurczaka rozłóż na talerzu wraz z warzywami.
Polej warzywa sosem, który został na patelni


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz