Szukaj przepisu

poniedziałek, 13 czerwca 2011

Wieprzowe "Bitki" z mizerią i zemniakami - Obiad na jednej nodze

Na jakie okazje?
obiad, do pracy

Czas przygotowania
30 minut

Co potrzebujesz? (porcja dla 2 osób)
4 grube plastry schabu wieprzowego
0,5 kg ziemniaków
2 średnie ogórki
śmietana 12% 
Cebula
Czosnek (5 ząbków)
Oliwa z oliwek
Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka

Przygotowanie:
Obierz ziemniaki (młode wystarczy delikatnie oskrobać) i nastaw do ugotowania


Mięso:


Pokrojone plastry schabu wieprzowego lekko utłucz tłuczkiem i obsyp lekko solą i bardziej konkretnie papryką słodką, ostrą i pieprzem.
Cebulę obierz i pokrój w talarki
Czosnek obierz i drobno posiekaj.


Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i rozprowadź, aby delikatnie zakryła dno patelni.
Odczekaj 2 minuty i wrzuć około 1/3 posiekanego czosnku. Po chwili wrzuć pokrojoną wcześniej cebulę i lekko osól. 
Gdy cebula się zeszkli - rozgarnij ją na boki a w środek włóż plastry pokrojonego schabu. 
Na górę mięsa nasyp pozostały czosnek.
Całość przykryj i duś na wolnym ogniu.
Po około 5 minutach obróć mięso na drugą stronę i dolej około 1/2 szklanki wody.
Co jakiś czas przewracaj mięso, aby się nie przypaliło. Duś do momentu, aż mięso zrobi się miękkie. (około 20 minut)


Mizeria:
Ogórki obierz i pokrój w drobne plasterki (szybciej i wygodniej jest posiekać je za pomocą ostrza na tarce metalowej). Do małego kubeczka ze śmietaną 12% wsyp według uznania soli, pieprzu (może być słodka papryka) i dokładnie wymieszaj. Zalej tym ogórki i jest już mizeria.

Po ugotowaniu ziemniaków. Rozłóż całość dekorując mięso cebulką z patelni, a ziemniaki polewając powstałym z duszenia sosem.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Świetny przepis! Faktycznie "na jednej nodze", choć robiliśmy razem z żoną, czyli moja jedna i jej jedna, to w sumie dwie wyszły ;-)
    Jak ktoś lubi wymienione składniki i do tego nie ma czasu, bądź choruje na nadmiar innych zajęć to przepis bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń